#24 MB S350 TD '93 november 26, 2020 5 kommentaari
#24 Mercedes-Benz S350 TD W140

#24 : Mercedes-Benz S350 TD 1993a

W140 generatsiooni Mercedes-Benz S-klass on ikoon. Ta lihtsalt on kuidagi eriline auto ja üks mu pikaaegsetest lemmikutest. Kuigi jah, tänaseks on kogu see kandiline disain äärmiselt iganenud. Aga nende hinnad on sööstnud taevasse. Vähemalt korralikel eksemplaridel.

Jah, paraku ma jälle kordan ennast, sest tegelikult oli see mudel mul ju pisut üle kümne aasta tagasi juba olemas. Aga kui Lexuse müügikuulutuse peale pakuti ühte vahetuseks, siis paratamatult ajas kipitama ning tuli auto üle vaadata.

Lexus IS200 Maksimarketi parklas vahetust ootamas

Raha eest ma seda konkreetset eksemplari poleks ostma sõitnud. Roheline värvkate kombinatsioonis rohelise kaltsu sisuga ning sinna otsa veel diiselmootor… Pigem mitte. Kuid vahetus koos väikese sularaha ümbrikuga tundus kuidagi aus. Ja noh, Lexus oli juba päris pikalt müügis ka olnud – suisa neli päeva. Üks ostuhuviline käis vaatamas ja tekkisid vaid mõned kirjasõbrad. Seega otsustasin, et kui kere on S-klassil enamvähem viisakas ja ta pole ka tehniliselt täielik ront, siis võib ju vahetada.

Ja ta saabus

Kohtumispaigaks sai sätitud Maksimarketi parkla Peterburi tee ääres, kuna S-klassi elupaigaks oli Rakvere kant. Vaikselt veeres see suur laev Lexuse kõrvale. Aga esimene pilt autost oli veidi trööstitu – kuigi väidetavalt värskelt keretöödes käinud ja uue värvkatte saanud, siis ta justkui nagu ei säranud eriti. Lisaks olid külje plastikud veidi ebaühtlaselt kinnitatud ning jätsid natukene lohaka mulje.

Ei, külje plastikud ei ole erinevat tooni. Lihtsalt s*tasti kinnitatud

Väidetavalt oli Mersu sattunud müüa kätte samuti mingisuguse vahetuse teel. Ja turustada seda polnud õnnestunud. Ilmselgelt roheline välisvärv pole enamuse esimene valik ning boonusena detailideni roheline salong… Mitte, et natukene oleks seal rohelist olnud vaid nagu ikka kõik. Istmed, armatuur, uksepolstrid, turvavööd, vaip jne. Ulme.

Keegi on ikka kunagi päris rohelise mõtteviisiga inimene olnud, kes selle uuena esindusest ära tõi. Pidi ikka tulihingeliselt seda värvitooni armastama. Aga miks mina nüüd siin parklas olin seda ühetoonilist masinat vaatamas? Üheks süüdlaseks võib pidada seda minu 300€ challenge projekti autot, mis on samuti seest-väljast roheline ja ka Mersu. Sest noh, kaks rohelist Mercedest on ju ikka parem, kui üks roheline Mercedes?

Meie suhe on nüüd kahjuks läbi

Igatahes proovisõit selle vanakooli S-klassiga olulisi puudujääke välja ei toonud. Visuaalne vaatlus mootoriruumis samuti ei ehmatanud eemale. Käima läks laksust võtmest, käigud vahetusid, kojamehed töötasid jne. Aga nokitsemist jätkus seal ikkagi mehiselt. Challenge accepted? Jap! Seega, kallis Lexus, meil oli küll koos tore aga kahjuks oleme jõudnud oma suhtega lõpp-punkti.

Ahjaa, kas S-klass ikka lukku ka käib? Müüja: Ee… ma ei ole proovinud (tõlge: ei käi). Olen neid Mersude kesklukke varem ka nokitsenud, et ehk saab toimima. Ning vurasin oma värske ostu või õigemini vahetusega tagasi kontori suunas. Diisel… Pagan, et ta ei võinud bensiini mootoriga olla. Aga noh, vähemalt on mul nüüd kaks rohelist Mersut rohelise sisuga. Saad aru, kaks!

Aga sõita on ju mõnus hoolimata sellest, et see 3.5 liitrine turbodiisel on ikka siga uimane. 110 kilovatti kaks tonni kaaluval monstrumil. Tõotab metsikut kiirendust nullist sajani, mis rebib sul lausa näo lõhki. Selle paarikümne minutilise sõidu jooksul jooksid peas juba optimistlikud plaanid, mida ma kõike seal ehitama ja vahetama hakkan. Saab muidugi näha, mis reaalsus teeb.

Kaks rohelist Mersut rohelise sisuga on ikka parem, kui üks roheline Mersu rohelise sisuga?

Vigade list

Kas ma sain siis seekord perfektses seisus aparaadi? No arvestades palju korralikud W140 kerega S-klassid maksavad ning võttes arvesse seda vahetuse diili, siis vastus on ilmselge. Aga kui halb see olukord täpsemalt on?

Esmasel vaatlusel tuvastatud kitsaskohad:

  • Tagumises klaasis mõrad (peitmiseks on toonkile kleebitud klaasi välispinnale. Tase!)
  • Kesklukk toimib poolikult – parem esimene ja vasak tagumine uks lähevad vaid lukku
  • Püsikiiruse kang on ära murdunud
  • Süüteluku kinnitused puudu ja süütelukk ripub lahtiselt
  • Juhi istme ning käetoe riie katki
  • Spido ja -odomeeter ei tööta
  • Raadio antenn pole ühendatud (ja mingi loll vana aftermarket cd-mängija sees)
  • Küljepeeglite elektriline nupust juhtimine ei toimi
  • Keskkonsoolis asuv tagumise vasaku elektriakna nupp on katki
  • Katuseluuk avaneb vaid poole peale ning laseb vett tuppa
  • Vedrud krigisevad üle lamava politseiniku sõites (vajaks kindlasti vahetust)
  • Käigukang võib pihku jääda – ka kusagilt maalt ära murdunud
  • Ukse polstrid on lahti ning kõlari katted puudu
  • Külje plastikliistud ebatasaselt kinnitatud
  • Mõningad detailid salongist puudu
  • Pagasiluugi avamise „keel“ on valet pidi ühendatud

Kindlasti leiaks midagi veel, kui vähekene põhjalikumalt süveneda ja kindlasti unustsain siit listist midagi välja.

Tühja kohvitopsi sain peale kauba!

Kokkuvõte

Kas see nüüd oli mõistlik vahetus või mitte? See selgub ilmselt juba õige pea, kui läheb remontimiseks ja ehitamiseks ning siis hiljem turul realiseerimiseks. Peaasi, et väga hullult rahaliselt ei häviks. Emotsioon on kuidagi väga kahetine – ühte pidi olen ma seda W140 kerega S-klassi juba mõnda aega taga igatsenud. Aga see 3.5 TD on ikka ülimalt uimane. Huvi pärast võiks mingi äppiga selle nullist sajani kiirenduse ära mõõta. Tehase andmetel uues peast oli see juba pöörased 12.9 sekundit… Tänaseks on paraku aga pooled hobused kapoti all ilmselt vanadusse surnud.

Otseselt ta ju väga ront polegi. Kere on enamvähem viisakas. Läbiv rooste puudub ning esineb vaid üksikuid pindmisi kahjustusi. Salong on… Jah, seal peab ikka üksjagu vaeva nägema, et asi vähegi normaalsemaks saada. Aga see on täpselt see osa, mida ma enamvähem oskan, viitsin ja tahan teha. Eks siis näha, kauaks ta mulle kätte jääb.



5 kommentaari

  • Juhan

    • 28. nov. 2020, 09:41
    • Vasta

    Kas ma mäletan õigesti, et sul oli mersu 2006-2007 paiku. Aga väiksem nagu oli.

      • Juhan

        • 30. nov. 2020, 11:26
        • Vasta

        Nüüd meenub jah, et oli kupee. autode nimekirja polnudki varem silma torganud.

    • 100autot

      • 2. jaan. 2021, 01:14
      • Vasta

      Huvi on ikka olemas.
      Otsin Teid sotsiaalmeediast üles, seal ehk pisut lihtsam.


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga